Nu știi dacă să mai investești și într-un website după ce ți-ai creat pagina de facebook pentru firma ta? Atunci articolul ăsta este scris special pentru tine.

Este o întrebare pe care și-o pun mulți dintre proprietarii unei afaceri. Mulțumită dezvoltării platformelor de soaicl media, crearea relațiilor dintre vânzătorii de produse/servicii și clienții vizati este mult mai simplă decât înainte de apariția lor. Facebook a anunțat în luna mai că există cel puțin de pagini de business pe această platformă.

În ultimii ani, Facebook a introdus din ce în ce mai multe caracteristici menite să țină utilizatorii cât mai mult pe această platformă. De exemplu, dacă încerci să împărtășesti un video de pe Facebook cu un prieten, este nevoie ca acesta să apeleze platforma, indiferent că are cont sau nu. Nu poate vedea video-ul dacă nu intră pe Facebook.

Mai mult de atât, platforma plasează mai sus în articolele afișate pe cele care conțin trimiteri către conținut postat pe Facebook decât pe cele ce conțin trimiteri către alte site-uri. De exemplu, dacă postezi un video direct pe Facebook, acesta va aparea mult mai des prietenilor tăi decât dacă recomanzi unul de pe Youtube.

Dacă te-ai hotărât deja să ai doar o pagină de Facebook, mai ai puțină răbdare. Este posibil să te răzgândești curând. Poate suna atrăgător, dar nu renunța încă la varianta de a avea un website. Dacă vrei să ai succes într-o perioadă în care platformele sociale sunt la modă, vei avea nevoie de un website care să fie liantul dintre ele pentru toți posibilii clienți pe care ele ți-i pot aduce.

În acest articol îți vom explica de ce site-urile de companie (de brand, de produs etc.) nu vor fi depășite prea curând.

Pe website-ul propriu nu ai competiție

Competiția pe Facebook este acerbă. Un raport al BuzzSumo apreciază că implicarea utilizatorilor atunci când vine vorba de articole create de branduri a scăzut cu peste 20% într-un an de zile. Compania a analizat peste 800 de milioane de articole postate de branduri cunoscute. Cu alte cuvinte, acum există mult prea mult conținut față de timpul disponibil pentru navigarea pe Facebook.

O listă medie de articole afișează până la 1500 de astfel de articole, conform statisticilor Facebook. Compania a distribuit anul trecut informația conform căreia un utilizator obișnuit a crescut numărul de pagini apreciate, urmărind cel puțin 50 de astfel de feeduri. Cu cât mai multe pagini urmărește cineva și cu cât are mai mulți prieteni pe Facebook, cu atât competiția pentru atenție este mai mare.

În comparație cu o pagină de Facebook, vizitatorul unui site alocă întreaga sa atenție conținutului acestuia, fie și pentru doar câteva secunde. Trebuie să faci ceva pentru a atrage vizitatori pe site? Cu siguranță. Dar se poate ajunge la rezultate extraordinare chiar și doar cu o strategie solidă de rezultate organice.

Companiile care fac reclamă site-urilor lor se pot întâlni la început cu o competiție acerbă pentru aceleași cuvinte cheie. Cu timpul aceasta va scădea, dacă efortul este unul susținut, consistent și de lungă durată. Pe de cealaltă parte, competiția unei pagini de Facebook este în continuă creștere.

Poți controla experientă vizitatorului

Un alt avantaj al unui website? Ești 100% în controlul brandului pe care îl promovezi. Un website creat cum trebuie poate fi privit ca o extensie a viziunii, valorilor și serviciilor oferite de tine. Nu doar că va pune informații importante la îndemâna posibililor clienți, dar îi poate ajuta pe aceștia să înțeleaga exact care sunt avantajele colaborării cu acea companie.

Sigur, poți seta o pagină business pe Facebook, cu o poză frumoasă și informații atrăgătoare. Dar, cu toate astea, la finalul zilei, pagina va arăta tot ca… ei bine… Facebook. Având atâtea variante disponibile în ziua de azi, clienții vor să vadă exact ce diferențiază o ofertă de alta. Un website reușește cu mai multă ușurință să transmită povestea din spatele produselor/serviciilor într-o manieră clară și atractivă. Mai mult de atât, un website nu este niciodată subiectul modificărilor platformelor de socializare, în schimb paginile create pe acestea, da. Dacă ne punem baza în serviciile oferite de astfel de platforme, trebuie să le acceptam termenii, indiferent că ne place sau nu.

Posibilii clienți sunt mai ușor de contactat

Chiar dacă creșterea vizibilității pe platformele de socializare este foarte plăcută, nimic nu se compară cu înregistrarea vizitatorilor la o listă de newsletter. În continuare cea mai mare rată de succes o are atragerea clienților prin mesaje trimise prin e-mail. Odată ce ai o listă de adrese de e-mail ale unor oameni interesați de serviciile sau produsele tale, poți trimite aceste mesaje de fiecare dată când este cazul, fără restricțiile impuse de platformele de socializare.

Cu toate că Facebook este ideal pentru atragerea unor persoane care nu au auzit niciodată de tine, nu îți pune la dispoziție tot ce trebuie pentru a termina cu succes o tranzacție. În mod ideal, vrei să atragi potențialii clienți pe site-ul tău cu ajutorul Facebook. Odată ajunși pe site, aceștia se pot inscrie la lista de newsletter pentru a fi mereu la curent cu ofertele noi. Nu poți avea garanția plasării anunțurilor tale doar în listele de pe Facebook ale celor interesați dar cu siguranță poți trimite email tuturor celor care s-au înscris pentru primirea lor. Ce rămâne de făcut este să găsești modul ideal prin care să îi convingi să se înscrie la aceste newslettere.

Folosește rețelele sociale pentru a le spune care sunt avantajele dacă se înscriu, după care ai grija de toate aceste înscrieri, nu le ignora dar nici nu le bombarda cu e-mail-uri.

Trebuie să alegi între a avea un website sau o pagină de Facebook? NU! Le poți avea pe amândoua.

Niciunul dintre clienții nostri nu se bazează doar pe una dintre aceste opțiuni. În loc să facă acest lucru, ei folosesc platformele de socializare pentru a intra în contact cu utilizatorii lor. Își folosesc site-ul pentru a genera lead-uri concrete pe care le pot transforma ulterior în clienți.

Nu există niciun mod în care să poți reprezenta mai bine un brand decât printr-un website propriu. Chiar dacă există anumite domenii în care poate părea suficientă o pagină de Facebook (restaurante, baruri etc.), acest lucru este destul de puțin, mai ales când este vorba despre relații B2B.

Dacă oferi servicii sau produse pentru care un client obișnuit ar petrece mai mult timp pentru documentare înainte de alegerea definitiva, cel mai bine este să ai un website prin care sa poți pune la dispoziție toate informațiile necesare acestei decizii.

Cu toate acestea, în continuare este cel mai bine să fii reprezentat corect și pe platformele de socializare pentru că, chiar dacă nu ne încântă această idee, majoritatea utilizatorilor acestor platforme le folosesc și pentru a se informa cu privire la diverse produse și servicii.